“Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита и ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата защита в Черно море.”

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. По-рано по време на заседанието на Комисията по сигурност и отбрана към НАТО той на няколко пъти поиска алиансът да инвестира в укрепването на Източния фланг, част от който е България.

“Ние имаме приложение на конвенцията от Монтрьо и алиансът не участва с кораби в Черно море. Стана дума вече, че в противоминната операция, която провеждаме с Турция и Румъния, сме поканили определени способности и екипи от НАТО да участват. Това е една посока (б.а. - по която алиансът може да помогне)”, коментира министърът. Той напомни, че Турция се притеснява, че присъствие на кораби от държави извън Черноморския регион, може да ескалира конфликта и ние уважаваме това решение, “но не можем да си позволим да не се грижим за морската безопасност”.

Днес и утре в София ще заседават комисиите към НАТО, а в понеделник се очаква в страната да пристигне генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Поводът е 20-годишнината от членството на България в НАТО.

България има информация, че Русия ще се опита да се намеси в изборите през юли за европейски парламент и страната ни се подготвя за това, увери пред представителите на отбранителната комисия на алианса Запрянов. 

Целта на Кремъл е да повлияе на предстоящите избори през юли. Има нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо изборите. България е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация. Изключително внимателни сме в наблюдението си на такива примери на въздействие на руски центрове на нашата територия, каза Запрянов. 

България иска да е по-силен член на НАТО и ЕС. Руската дезинформация е най-директното предизвикателство, което имаме, и нашата система е засегната от враждебна пропаганда и фалшиви новини, продължи министърът.