Иранец има инвестиционно намерение да изгради многоетажен паркинг за над 400 коли в центъра на София, а именно в район "Средец", разположена с лице към ул. "Река Осъм".

Паркингът се намира именно в дворът на Полиграфическия комбинат. В момента в него тече основен ремонт, като след това в сградата ще се помещават офиси с обща площ над 16 000 кв. м.

"АЛНУАИМИ ГРУП" ЕООД, е фирмата, представлявана от управителя Муханнед Абдуллах и имаща интерес да строи паркинг в двора на комбината.

Паркинг-сградата представлява самостоятелен обем, проектиран на отстоянията посочени във визата за проектиране и с височина съгласно силуетите — неразделна част от визата за проектиране.

А ето какви са били параметрите на сградата по първоначален проект: Височината на сградата е 20 м. Тя ще обслужва нуждите на съседните офис сгради, както и живущите в района. Видът на паркинга е отворен — без външни стени. На сутеренното ниво има 77 паркоместа, На партера има осигурени 69 паркоместа. На типовите етажи има по 40 коли.

Общия брой паркоместа е 426, а общата използваема площ е 12 943 кв. м., включително сутерена.

По норматив при общ брой на паркоместата от 400 са необходими 4% за инвалиди = 16 броя. Осигурени са 24 паркоместа за инвалиди.

Идеята за подобен паркинг предизвика недоволства у гражданите, които бяха изложени като писмено становище от кмета на район "Средец" Мария Ачкова през лятото на миналата година.

В него тя посочва, че има значителен обществен интерес за построяването на този паркинг, както и недоволства и опасения от страна на гражданите.

В становището се посочва, че за проекта не са отчетени прецизно особеностите на района - жилищен квартал в центъра на столицата със застаряващо население и училище в близост.

Ачкова посочва още, че предвиденият капацитет от 400 места е твърде голям и ще влоши натоварването на движението в квартала, ще доведе до замърсяването на въздуха и ще доведе до по-голяма опасност от инциденти.

Според становище на РИОСВ от миналата година, които определят дали строителството е екосъобразно, обектът подлежи на извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Според ОВОС инвестиционното намерение не предполага генериране на отпадъци и емисии, както и не застрашава околната среда и човешкото здраве. Незначително негативно въздействие се очаква при строителните дейности, но то ще бъде локално и краткотрайно.

Месеци по-късно, в допълнително становище на РИОСВ се посочва, че предвидените седем отворени паркинга над партерно ниво не са добро решение с оглед опазване чистотата на атмосферния въздух в непосредствена близост до обекта. 

В здравно екологична оценка за определяне степента на значимост на въздействието и риска за човешкото здраве от 27 март тази година се посочва, че гаражът ще съдържа общо 363 паркоместа.

А ето какво още посочват експерти от РИОСВ на 27 март:

"В часовете пик на всеки един от надземните етажи ще се движат или ще бъдат с работещ двигател не помалко от 10 коли, което прави сборно 70 коли на малка единица площ. Такава ситуация предполага повивашаване на атмосферните замърсители в непосредствена близост до сградата на многоетажния паркинг. Единственото добро решение в случая е промяна на архитектурното решение за надземните паркинги - те да станат закрити паркинги с остъклени фасада и вентилационни системи".

Дали ще бъде променен проектът, дали ще се стигне до неговото спиране, очаквайте продължение по темата.