„Дори да има сериозен ръст на новозаразените – ние ще се справим. По време на първата, втората и третата вълна нямахме нещо, което ефективно да се противопоставя на заразата. Това нещо сега са ваксините”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите му при наличието на ваксини случващото се, а именно - нежеланието за имунизация, е неоправдано. 

„Не съм виждал в други държави толкова голяма дезинформация по отношение на ваксините срещу COVID-19. На фона, на това, което следя, ние сме единствената държава с толкова голяма дезинформация.  Да има пик по отношение на заболеваемост е неоправдано, защото е безотговорно това, което се случва по отношение на ваксинирането и този нисък процент у нас”, коментира експертът.

Той даде пример от чуждо изследване, според което имунизирани пациенти с 2 игли имат над 60% защита въобще да не се заразят с Делта варианта на коронавируса. Ако се заразят - 88% не стигат до хоспитализация, в 92% от случаите не развиват тежка форма на коронавирус.

Вълков заяви, че не му е известно да има починал пациент от коронавирус у нас след 2 дози ваксина. Редно е, когато се дава висок процент по отношение на увеличението на заболеваемостта, да се види сред какъв тип контингент се случва това, коментира Вълков по отношение на третата игла, която се поставя вече в Израел и Великобритания например. И даде пример, че става въпрос основно за възрастни хора, където имунната реакция е много по-слаба.