Няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. Това твърди в свое прессъобщение регионалното министерство, след като имаше среща между кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, управителя на ВиК - София Никола Нитов, изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева, директора на ВиК дирекцията в МРРБ Иванка Виденова, както и експерти от ведомството.

Към момента полезният обем на водата в язовир "Бебреш" е почти 1 500 000 куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, стана ясно на срещата.

Никола Нитов подчерта, че през последните месеци са предприети активни действия по ремонт на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

Близо 1,3 млн. лв. е осигурило МРРБ през последните 3 години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград, стана ясно още по време на разговора. Предстои възлагане на Регионални прединвестиционни проучвания за област София, с които ще се определят ВиК обекти за европейско финансиране, тъй като община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК.

Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани.