Икономическа полиция ще разследва къде е отишла водата на Перник и кой е виновен за обстоятелствата, наложил ивъвеждането на режим в града. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети изненадващо района в четвъртък сутрин. Министър-председателят беше придружен от министъра на икономиката Емил Караниколов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На място беше и областният управител на Перник Емил Костадинов. Според него проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 г.

Борисов на инспекция в Перник: Правим нова водопроводна система в движениеСамо за един месец са станали 150 повече аварии, екипи на ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора са на място

Вече трети ден тече спешна проверка на водопроводната мрежа в града.

"На практика правим нова водопроводна система в движение", заяви премиерът.

Екипи от ВиК-Враца и ВиК-Стара Загора подпомагат процеса. Обследва се мрежата по Клон 2, като става въпрос за участък от около 800 метра, в които се губят близо 80 литра в секунда. В него няма доказани консуматори, затова се търсят къде са предполагаемите аварии. Само за един месец са станали 150 повече аварии, отколкото преди, заради амортизираното водоснабдяване и режима.

По думите на Караниколов, благодарение на фирмата, която работи на място, вече има измервателна апаратура.