Предлагането на кредити у нас няма да спре. Това, което БНБ прави е предупреждение и няма в себе си ключа да включи или изключи даването на кредити. Това коментира в студиото на БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

Според него, от тази гледна точка, изискванията ще станат малко по-сложни и по-трудни, но няма да бъдат невъзможни.

"Когато регулаторът, в случая Централната банка, вижда рискове, които съществуват - утре лихвите ще тръгнат нагоре, българската икономика, която се представя добре в последните години, може да изпита затруднения във връзка с трудностите на икономиката в Европа и т.н. Имаме война през един двор, както се казва и всички тези неща могат да доведат до затруднения в изплащането на кредитите", поясни Хампарцумян.

Различните банки имат различна кредитна политика. Това, което е важно обаче, е да не се взима кредит на ръба на възможностите, защото нещата се променят, пазарите се променят, обясни той.

Средно според новите изисквания от БНБ поне 1000 лева твърд месечен доход трябва да получава човек, който иска да получи 80 000 ипотечен заем. Това е във връзка с 6-те критерия на БНБ.

Останалите параметри по ипотеката при такъв доход ще са: годишни разходи по заема от 3,12%, променлива годишна лихва 2,8% и срок от 30 години. От сумата ще се приспаднат 250 лв. за разглеждане и одобрение, 5 лв. за откриване на разплащателна сметка, 300 лв.  за оценка на имот, който се ипотекира, по 4,50 лв. всеки месец за обслужване на разплащателната сметка.