"Когато гори гората, гори нашият втори дом! С пламъците убиваме не само вековни дървета, но и себе си." Това гласят част от коментарите в социалните мрежи по повод продължаващите пожари в Рила. Втори ден не спира борбата с пламъците в местността Белия камък. В гасенето на огъня се включиха 180 души – служители от паркове "Рила" и "Пирин", пожарникари, военни, доброволци. В акцията участва и хеликоптер.

"Ще допуснем ли заради престъпна небрежност да бъде унищожена поредната девствена гора в Рила", възмущават се в нета. 

Огнената стихия пламна в неделя между хижа "Чакалица" и връх Капатник. Към момента никой не се наема да каже каква площ заема огъня. Амфибия, оборудвана за гасене на пожари, се опита да достигне до пламъците, но не успя да излезе. Машината и други две ще опитат да достигнат до пожара откъм ски-писта "Картала" над Благоевград. Амфибиите са три, освен резервоари с 300 литра вода, двете от тях са шлангови, разполагат с общо 2 км маркучи.

Трите амфибии разполагат и с дрон, с който оглеждат пътя, те за първи път ще се опитат да гасят пожар в Благоевградска област. Той гори на надморска височина от 2000 метра. Към 11 часа днес в района на пожара излезе силен вятър.