Темата сигурност е от фундаментално значение за обществото и за нас като граждани. Приветствам идеята за среща в СОС и одобрявам зададения от председателя му Цветомир Петров тон на прагматизъм. Общ приоритет е да гарантираме сигурността и спокойствието на жителите на града и на туристите. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев, който присъства на извънредното заседание на Столичния общински съвет по темата за сигурността в столицата.

"Анализите ни сочат, че инцидентите с бежанците от 6 и 8 март имат криминален характер. Това не са престъпления на етническа основа или заради ксенофобски настроения. При сбиването на 6 март става дума за свада между две групи, които се познават. При инцидента 8 март се касае за грабеж. Задържахме извършителите, които са малолетни и непълнолетни. От вчера са с обвинения и са задържани за срок до 72 часа", подчерта главният секретар. 

"Основен приоритет ми е да гарантирам правовия ред на територията на столицата. От анализите през изминалата година се вижда, че има спад на регистрираните престъпления", посочи от своя страна и директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. И допълни: "Гражданите трябва да са нашият естествен партньор в борбата с престъпността".