Като война определи действията на ГДБОП главният прокурор Иван Гешев. След като от Софийска градска прокуратура се оплакаха от натиск, той даде брифинг и обяви, че прокуратурата ще сезира българските и европейските институции.

Прокуратурата: Върху нас имаше натиск от ГДБОП заради АМ „Хемус”Разследването се води от 3 ноември

"Не става въпрос за война между МВР и прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от това имат само престъпниците. Естественият резултат е бум на престъпността и цената ще я платят българските граждани. За пръв път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие", заяви Гешев.

Чух, че служебният министър Рашко е казал, че това е професионален конфликт. Не е. Това е незаконен, неправомерен, натиск върху магистрати да извършат престъпление върху правосъдието. Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на правото и разделение на властите. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността. Независимостта на българските магистрати явно трябва да бъде непрекъснато отстоявана в интерес на българските граждани", допълни главният прокурор.

Бойко Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорностМВР работи по сходни на АМ "Хемус" случаи, в нашата страна много се краде, каза министърът на вътрешните работи