„Когато пристигнахме, пожарът се беше разраснал. Евакуирахме хората със стълба и започнахме гасене. Нищо не се виждаше заради дима, а температурата беше много висока. Веднага намокрихме бебетата с вода. От Спешна помощ веднага ги поставиха на дихателни апарати”. Това разказа пред Нова Давид Гълъбов - един от героите, които с риск за живота си успяха да спасят 27 души, включително две новородени бебета, от горящия блок в Благоевград. Той изказа съболезнования на близките на загиналите.

В  евакуацията участваха и доброволци. Когато Христина Календерска и Владимир Филков пристигат на мястото на пожара се сблъскват очи в очи с голямата трагедия. 

„В един момент единият от пожарникарите излезе и падна пред нас на земята. Той беше дехидратиран, беше прегрял. От униформата му излизаше пара. Качихме го на носилката, дадохме му вода и го поставихме на кислород. След като се свести, веднага се върна, за да продължи да помага”, разказа Филков.

Когато димът в блока намалява, идва моментът, в който доброволците влизат, за да помагат при евакуацията на хората от етажите.

„На втория етаж имаше възрастен мъж, който беше трудноподвижен. Взехме носилката с колегата и го измъкнахме”, каза още и Владимир Филков.

„На последните етажи имаше хора, които се бяха барикадирали в апартаментите си. В крайна сметка успяхме да ги убедим и да ги изведем”, разказа Христина Календерска.

Владимир разказва, че часове след пожара блокът е продължавала да представлява същинска пещ. За съжаление, спасените десетки животи не притъпяват болката от загубените три.