„Поемам ангажимента да съобщя какви са бързите и адекватни мерки, за да не се повтаря този случай и с други деца." Това обяви социалният министър Иванка Шалапатова по Нова тв по повод изчезналата Ивана от Дупница. Все още обаче няма обобщена информация.

Тя добави, че министър Цоков има решителността да се увеличи броя на психолозите в училище и още в детската градина. Да се интегрират специалисти, които могат да помогнат за толерантността и за хармоничните отношения между децата, за да няма вербална агресия. „Това е политика, която ние водим, но ще даде резултат след време", коментира Шалапатова.

По случая с Пейо Пеев министърът обяви, че майката е имала среща с едното си дете, в бъдеще Габриела Пеева може да има желание по-често да се вижда с тях. „Проявила е пасивност, но една среща с по-голямото дете се е осъществила, което е добре за децата", добави Шалапатова. Случаят е много комплексен. Според нея за да може биологичният баща да реализира своето право да вижда детето си, изисква време и промяна в регулацията.

Нямам представа колко време ще отнеме да се докаже бащинството на бившия депутат от ПП Велико Минков, обясни министърът.

На критиките, че Шалапатова се грижи само за децата и хората с увреждания, а не и за работещите, тя даде няколко конкретни примера, че това не е вярно. „Първият е, че 4 години беше забавена възможността държавата да даде право на гражданите за достъп до обучение по дигитални компетенции. Вече половин милион българи имат достъп до безплатно обучение", заяви министърът.