Софийският градски съд регистрира религиозна общност, наречена “Обединени езически вероизповедания”, пише „Труд“. Сред учредителите на вероизповеданието са Николай Въжаров, драматургът Христо Бойчев, актьорът Тончо Токмакчиев, футболната фенка Елена Ваташка и Светозар Филипов, който е родственик на първия български екзарх Антим Първи.

Вероизповеданието бе учредено като отговор на опитите на депутати от БСП със закон да дадат на БПЦ и Главното мюфтийство право на собственост върху храмове и паметници на културата-музеи, които някога са били джамии, преди това православни църкви, а още по-рано - езически светилища - келтски могили и тракийски гробници. 

Най-ярък пример за това е Музеят на религиите в Стара Загора, който е бил джамия, църква и тракийско светилище. Вероизповеданието се появи, за да спре разграбването на имоти и земя от традиционните религии - православие и ислям.

Според “езичниците” Светият синод няма право на църквите в Плиска и Преслав, защото това ще комерсиализира историята. За тях православните духовници са “търговци” и “пияници”, които нямат нищо общо с Христос. Вероизповеданието има негативно отношение и към мюсюлманското вероизповедание, което заведе десетки дела за връщане на джамии.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg