В българските народни обичаи Коледа е свързана с една традиция, която е неизменна част от коледните празници – коледуването. Този обичай датира много отдавна, като основната задача на младите мъже е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие на всички.

Коледуването започва на 24 декември и продължава цяла нощ. Подготовката за обичая се състои в приготвяне на специално облекло и пеене на коледни песни, които са най-важният компонент от обичая.

Коледарите си избират  водач на кудата, така нареченият „станеник” —  мъж, който по традиция трябва да притежава добро сърце, артистична душа, щедра ръка, знае коледарските песни и умее на наставлява.

Обикновено станеникът трябва да е най-възрастен в групата и е желателно да е женен или обвързан. В коледарските куди участие вземат само мъже, а групата трябва да е в състав от 10-15 души.

Традицията се изпълнява в много краища на България, но има едни коледари, които се открояват от всички и това са танцуващите коледари в град Ямбол, където хора от цяла България пристигат, за да видят и изпитат на живо емоцията от уникалния фестивал „Коледарски буенек”.

Счита се, че именно там се е възродила коледарската традиция, която се изпълнява и до ден днешен. Там коледарите придвижвайки се от къща на къща под съпровода на една гайда, танцуват уникалния, несрещан никъде другаде коледарски танц.

За коледарската традиция като цяло и различията в различните краища на България, пред TrafficNews разказа един от станениците, който изпълнява „Коледарския буенек” - Иван Божилов:

-Oт колко време изпълняваш коледарската традиция?

-Изпълнявам я от 14 години, като от две години съм станеник, това се превърна в неизменна част от моята Коледа. Емоцията, която изпитва всеки един коледар не може да се опише по никакъв начин.

-Кога започват приготовленията за коледуването?

-По традиция подготовката започва на 20 декември /Игнажден/, но при нас танцуващите коледари, започва доста по-рано, заради танците и стъпките, които репетираме в продължение на седмици, за да се представим по възможно най-добрия начин.

На 24 декември коледарите обикалят домовете, благославят стопаните, членовете на семейството и имота им, а те им дават  дарове – краваи, орехи, суджуци, плодове, черпят ги с вино и се дава пара, за да е годината на берекет.

-Какви песни се пеят и какво е тяхното значение?

-Коледарските песни желаят на стопаните на къщата благополучие, берекет, здраве, успехи през годината и много разбирателство помежду им. Първо се изпява песен за най-възрастния от къщата, а след това и за останалите членове на семейството. Има песни за домакин, овчар, ловец, мома, ерген, малко момче или момиче.

-По какво се откроява традицията в Ямболския край?

-В повечето краища на България, коледарите основно пеят песни. Коледарите в Ямбол се открояват с техния танц буенек. Той има не само характерни стъпки, но и се чува отдалеч заради звъна на шпорите на коледарите. По традиция кудите обикалят домовете на Бъдни вечер, а на Коледа по обяд тръгват от кварталите и се събират в центъра на града, където се надиграват.

Квартал „Каргона", е мястото, от което произлиза танцът, именно заради това всички коледари излизащи от квартала звучно провикват "Само Каргона!", докато се придвижват към центъра на града.

-Какво съдържа коледарското облекло?

-Коледарите са облечени  с войнишки брич, бяла риза, елек, обшит с кожа и гайтани, шарп, ботуши с шпори, калпак, обкичен с пуканки и чемшир с варак и роза, кожени колани, за които са захванати.

-Какво символизира танцът „Буенек” ?

-Буенекът е красив танц, който символизира мъжката сила. Тропа се с крака, опънати сме в права редица, удряйки ботуши в земята, при което се разнася звънът  на шпорите и дружните викове на кудата. Танцът се играе по команди, които се изказват от така наречения „баш”, който е начело на кудата и играе със сабя в ръка, а последният човек от кудата играе с кравай.

Важна част от обичая заема и „котката”. Това е човек със специално облекло и маска, който създава настроение, закача стопаните на къщата, търкаля се, задява се с всички зрители, и ги докосва за здраве.

В последните години се наблюдава една тенденция в коледуването, която много от нас не одобряват. Представителите на етническите среди започнаха да превръщат традицията в бизнес. Масово се процедира по този начин и не смятам, че е правилно. Това погубва традицията и изобщо цялата емоция, която трябва да предаде обичая у хората.

От името на всички коледари, желая весели празници и здраве на всички читатели на TrafficNews и се надявам традицията да успее да сгрее сърцата на всички ни!