Изложение по животновъдство и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2019“ ще се проведе на 14 септември. Събитието ще бъде на пазара за живи животни в квартал Секирово.

Фермер Експо Раковски се реализира в две поредни години – 2017 и 2018 година. То е първото и единствено изложение по животновъдство и фермерски храни реализирано от призната организация на производители – Фермерско мляко. Основната му задача е да представи достиженията в селекцията на продуктивни породи животни в България и богатия вкус на фермерските храни. В допълнение се демонстрира самобитната красота на фолклора от област Пловдив, както и реализират демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др. Запазено място на Фермер Експо Раковски имат занаятите, а в настоящото издание са предвидени забави за деца, като работа и моделиране на глина, тъкане на ароматни килимчета от цветя, стрелба с лък и др.

Съществена част от програмата на събитието е фестивала на селската кухня „Вкусовете от вчера“, който се организира от Община Раковски. Той представя платформа на читалищата от Област Пловдив да демонстрират самобитната красота на местния фолклор и кулинарните си традиции.

Възможността да се демонстрират фермерски храни привлича все повече участници всяка година. Сирене, кашкавал, и кисело мляко, произведени от краве, биволско, овче и козе мляко. Биологични и конвенционални вино, мед плодови сиропи и сладка. Лютеници, био гъби шийтаке, шипков и шипков мармалад, различни видове хляб и сурови крекери, и фъстъци са част от храните, които ще се предложат директно от фермерите, които ги произвеждат. Неповторим вкус на истинска храна, която идва директно от фермата. Всичко това ще бъде предложено от над 20 производители на чиста храна от цяла България

„Фермер Експо Раковски 2019“ предвижда провеждане на аукцион за продажба на елитни говеда. Той е продиктуван от назрялата необходимост животновъдите да могат да покажат и реализират отглежданите от тях елитни животни, след години селекционна дейност. От друга страна района на област Пловдив се характеризира със силно развито животновъдство, което е главната причина подобен вид събитие да се реализира именно в гр. Раковски.

Към момента участие в изложба и аукцион са потвърдили следните ферми:

Вароша 05 ЕООД- три юници Холщайн

ЕТ "Катриг - 5 Никола Янков" - две юници Холщайн

ЕТ Боряна Златанова - 1 юница Холщайн

"Асеница - 96"ООД - две юници Холщайн

Ангус месно говедовъдство България ООД – четири бичета Абърдийн Ангус

ЗП Тодор Ванев - три  телета Джерсей, две телета Холщайн  и две телета Ред Холщайн

В програмата на събитието сме включили изложба на кучета – Българско овчарско куче и Алабай. Новост за тази година е провеждане на изложба и демонстрации на коне –Тежковози, Рисак и Фризийска порода и др.

Организатори - организация на производители „Фермерско мляко“, Община Раковски, МЗХГ, ДФ „Земеделие“, ИАСРЖ и Националната коневъдна асоциация