Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е дала на прокуратурата общинското комунално дружество "Чистота Искър" заради открити сериозни нарушения. Проверката в него върви още от миналата година, а в началото на 2019 г. беше уволнен шефът на фирмата Юлиан Михайлов заради подписани договори за наем на техника с компания на Румен Гайтански-Вълка. 

"Проверката на "Чистота Искър", която аз възложих приключи. Установени са сериозни нарушения. Аз лично съм я изпратила на прокуратурата. Получих в края на миналата година сигнал и както винаги той беше предаден за проверка. В последствие удължихме срока, тъй като бяха установени още нарушения", обясни тя.

По думите и става дума за всякакви нарушения - по отношение на кадровия подбор, на сключването на договори, на превъзлагане на дейности, което дружеството не трябва да прави. Периодът на проверката е 3 години.

Фандъкова е изискала точни данни с какъв капацитет разполага дружеството. "Знаете, че предстои да обявим конкурси за сметосъбирането в няколко зони на града. Моето виждане беше тази дейност постепенно да се поеме от общинското дружество. Очевидно те не са готови за това в момента. Затова искам ясна информация за възможностите, които имат като капацитет, за да преценим дали да им възложим почистването на още зони", обясни Фандъков

"Преди няколко минути разбрах, че г-жа Фандъкова за пореден път се опитва да дръпне завесата с изявлението, че докладът е предаден на прокуратурата, при което се счита, че случаят е приключен. Категорично заявявам, че това не може да се получи по този начин. Даването на доклада на прокуратурата не означава, че общинските съветници нямат право да знаят какво се случва в това дружество", възмути се Милка Христова от БСП-София.

Тя настоя да се запознае с доклада, тъй като не е сигурна, че тези лоши практики са прекратени.

По повод предвидените в плана за устойчива градска мобилност създаване на нова червена зона за паркиране в центъра и 50% поскъпване на цената за паркиране в синята зона, Фандъкова беше категорична, че "нито аз, нито СОС има намерение да увеличава цените на зоните за паркиране, нито да създава нови".