Преди дни стана ясно, че златен медальон на хан Омуртаг ще бъде продаден на търг в Ню Йорк. Това предизвика противоречиви реакции сред обществото, като все още не е ясно дали Министерството на културата ще участва в аукциона и ще се опита да върне реликвата в България. Предполага се, че при търга цената на медальона може да надхвърли 50 хиляди долара.

"От декември водим активна кореспонденция с американските власти. Към този момент имаме частични отговори. Службите в САЩ – прокуратурата и ФБР вършат разследване за случая с медальона – ценна реликва и е и как е попаднала тя в Америка", заяви главен инспектор Ангел Папалезов пред bTV.

Има вероятност медальонът да е фалшификат или да е този, който е от Шкорпил, но е изчезнал преди 100 г.

Българските власти са помолени да се изтегли той от аукциона, за да може да се изследва. Такива медальони са били наградни и са се давали за особени заслуги към държавата или само на най-приближените до владетеля, подобно на днешните медали и ордени.

Същият медальон на хан Омуртаг се съхранява в Археологическия музей в София. Размерът му е колкото монета от 50 стотинки.