Аз дълбоко вярвам и заявявам - очакванията са да имаме добър летен туристически сезон. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ служебният министър на туризма Евтим Милошев.

"Все още ушите ми не могат да свикнат на обръщението "министър". Това е летящ старт, това е влизане една центрофуга от първата секунда. Няма време за адаптации, никой не те чака. Това е много голяма отговорност и е свързана с решения и бързи действия, сподели той.

"Аз съм човек, който идва от бизнеса и първото нещо, което направих в първите дни на управлението си, беше да се срещна с бизнеса. Казах им, че само преди 10 дни аз бях на тяхното място от другата страна, където за мен беше важно да говоря с държавните институции. Да кажа това, което имам да кажа за моята си работа, пък вече отговорността отива в институциите. В този ред на мисли с почти всички водещи асоциации се видяхме, изговорихме нещата. Най-силно впечатление ми направи, че тези хора не дойдоха да кажат: "Трябват ни пари", дори темата за парите не беше сложена на масата. Те имаха много конкретни неща, много конкретни решения, които търсят, казуси за които очакват развитие", каза Милошев.

"Ясно е, че аз съм служебен министър. Трябва да бъдем много честни и конкретни в това нещо. Има много ясен времеви хоризонт на управлението на това правителство", посочи Милошев и определи като хипотези и прогнози това, че служебното правителство може да стане редовно.

"Най-доброто е на 9 юни да има стабилен кабинет, който да управлява редовно. Държавата трябва да се управлява от редовни правителства, които да носят своята отговорност. Служебният кабинет - първата задача е да организира и проведе честни избори. Моята първа задача в министерството е посрещането на летния туристически сезон. Грубо казано и по оценка на министерството и по принцип летният туристически сезон представлява 70% от туризма в България. Изключителна отговорност е това. Ролята на министъра и на министерството е готовността за посрещането на летния туристически сезон. Още другия месец отиваме на "турне" по морето. От Север на Юг и от Юг на Север. Разбира се не разходки по плажовете, а административни срещи", каза служебният министър на туризма.

"Като човек, който идва от медиите апелирам към всички медии - това е нашият туризъм. Няма нужда да го заливаме с апокалиптични прогнози. Ние имаме добър продукт, туристически продукт, ние имаме страхотни неща и места. Има недостиг на работна ръка, бизнесът си търси чуждестранни работници, особено от трети страни. Ето това е ключовият проблем, който в момента изключително много се дискутира. Аз дълбоко вярвам и заявявам - очакванията са да имаме добър летен туристически сезон. Нека да погледнем нещата позитивно", заяви Милошев.

"Законът за изменение и допълнение на чужденците в България е внесен, входиран е в НС. Апелирам да бъде приет", каза той.

"Още в четвъртък преди парламентарния контрол организирах една среща с представителите на МВР, външни работи, Агенцията по заетостта, миграция. Важните ключови институции. Искам да ви кажа и аз малко надъхан от бизнеса, лично отивам да си водя срещата. Казаха ми: "Господин министър, ние не сме бездушна администрация. Борим се много". Те имат съпричастност към всичко това. Има и правила, които са европейски, не само национални. Не може просто да се отворят тези граници, защото става легален миграционен канал. Трябва да имаме съзнанието за това. Друг важен аспект е, че не трябва да гледаме на това, като на някаква панацея. Да, има недостиг на работна ръка, но той не трябва да променя пазара на труда в България. Защото първите, които трябва да имат право на труд в България, са българите. Не трябва чуждестранните работници да изместват или да взимат работата на българите. Трябва да помогнем на бизнеса, но да имаме това предвид", категоричен бе служебният министър на туризма.