Европейската статистическа служба Евростат е открила нередности в работата на НСИ, заяви пред президента на 5 април председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. По думите му, партията е получила сигнал от служители на НСИ, че официалната статистика се манипулира, за да се изпълни критерия за 3% дефицит за влизане в еврозоната, пише БНТ.

"Ние поставихме един въпрос и към вас и към бъдещия министър-председател за това, че се манипулират данните на официалната статистика. Получихме официално писмо от служители в НСИ, внесено в деловодството на Народното събрание, които заявяват точно обратното и цитират писмо от шефката на Евростат. В това писмо Евростат заявява, че вижда нередности в работата на НСИ. Всичко това се върши под диктата на финансовия министър Асен Василев с идеята да могат да се изнасилват числата, за да влезем в неговия фетиш - 3-те процента дефицит", заяви тогава Костадин Костадинов, пред президента.

Твърдението на Костадинов е част от тезата, изразявана неведнъж от "Възраждане", че данните на НСИ се манипулират, за да може България скоро да се присъедини към еврозоната.

БНТ получи от "Възраждане" въпросния сигнал. В него темата за дефицита и името на Асен Василев не са споменати. Според авторите на сигнала има проблеми с качеството на националните сметки и Евростат изисква конкретни мерки и срокове за тяхното отстраняване. Към писмото е приложено и писмо на английски до директора на Евростат Марияна Коцева от директора на НСИ. Именно то е основанието за твърденията им, че се отстраняват нередности. Прави впечатление обаче, че писмото е от края на 2022 година - когато на власт е служебното правителство на Гълъб Донев.

В него директорът на НСИ Атанас Атанасов обяснява, че вече ще бъдат подготвяни така наречените таблици ресурс-ползване, които дълги години не са изработвани. Те ще подобрят данните за изчисляване на Брутния вътрешен продукт и разходите на домакинства. По данни на НСИ тези таблици не са били подготвяни повече от десет години, а проблемът не е от сега. Напротив - едва сега се взимат мерки за решаването му.

Изпратени са въпроси до Евростат имат ли действително съмнения за начина, по който се изчислява инфлацията у нас, и писано ли е писмо по този повод от шефа на Евростат Марияна Коцева до председателя на НСИ.

От Евростат ни отговориха, че не са изпращали писмо за проблеми с качеството на данните на българската статистика по индекса на потребителските цени, спрямо който се определя инфлацията. Данните за България преминават редовно през процедури за валидиране и се публикуват с данните на другите страни членки, казаха още от Евростат за БНТ.

"Евростат не е изпратил писмо, повдигащо проблеми с качеството на данните по отношение на хармонизирания индекс на потребителските цени. Данните за ХИПЦ за България, които редовно преминават процедури за валидиране на данни, се публикуват заедно с данните на други страни членки", пишат от агенцията.

По отношение на данните за инфлацията - през последните месеци действително тя намалява до 3,1%, но това не достатъчно, за да влезе България в Еврозоната. Според управителя на БНБ Димитър Радев намалението трябва да е по-осезаемо, за да изпълним критериите.

Справка в сайта на Евростат показва, че инфлацията е по-ниска не само у нас. Тя се забява до 2,4% средно за еврозоната през март при 2,6% през февруари.