Еврокомисарят Илва Йохансон очаква до края на годината България и Румъния да влязат и сухопътно в Шенген. Йохансон заяви още, че външните граници на Европейския съюз се охраняват много добре от двете страни. Според нея, България и Румъния се справят по-добре от други държави-членки на Шенгенското простраство. В присъствието на Йохансон вътрешните министри на България и Румъния подписаха съвместен документ за засилване на сътрудничеството.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешни работи: "Преди два дни Еврокомисията прие годишния доклад за Шенген и за първи път ние отправихме препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници. Това също е ангажимент на белгийското председателство и темата ще се обсъди на Европейския съвет през юни."

Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи на Румъния: "В резултат на засилената оперативно-издирвателна дейност по линия на организирани престъпни групи, които се занимават с нелегална миграция. И не на последно място - на изключително активния диалог с турската страна, от септември месец 2023 година ние продължаваме да отчитаме трайна тенденция на намаляване на миграционния натиск към България."

Мариан-Кътълин Предою, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния: "Аз ще говоря с цифри. От начолото на годината в Румъния сме регисрирали 3 200 нелегални мигранти преминали нашите граници. Това говори, че няма риск от увеличаване на нелегалния поток от мигранти. Аз съм убеден, ние следим всички данни, че подобна е ситуацията и в България.", пише БНТ.