Пандемията ще свърши в края на 2022 г., но това важи само за страните, които успешно се борят с нея, сред които не е България. Това заяви пред БТВ Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България.

Според него около половината от новозаразените у нас в момента със сигурност са с новия вариант омикрон, а допуска, че има и случаи на т.нар. делтакрон, т.е. съчетание между делтаваринта и новия омикрон.

Данните, че омикрон е по-лек, са твърде оптимистични. По принцип короварисът лесно намира неваксинираните, но това не означава, че и ваксинирани не могат да се заразят. При всички случаи обаче те ще прекарат заболяването много по-леко, каза Околийски.

Той предупреди, че има вероятност от появата на нов вариант на коронавируса специално в страни като Румъния и България където има ниско ваксинационно покритие.

Анкетно проучване на СЗО и МЗ показва, че у нас истинските антиваксъри са едва 12%, 50% от анкетираните са скептици и имат страхове, но и нужда от разговор с тях.