Екоминистърът: Може да получим много голяма санкция заради незакрити депа

Предстоят и проверки на ТЕЦ „Брикел"

16.08.2022 10:50 889 0
Екоминистърът: Може да получим много голяма санкция заради незакрити депа

„Очаква се решение на Върховния административен съд за ТЕЦ „Брикел“. Присъствах на проверката на тогавашния министър Сандов. Основният проблем беше изпускането на неорганизирани емисии. Казано простичко – пуши отвсякъде“.

Това коментира пред БТВ служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

 „Трябва да се засили контролът. Към момента ТЕЦ „Брикел“ не работи. Предполагам, че планират ремонт“, добави тя.

 Приоритетите в Министерството

„Ще се направи одит за действията на предишното ръководство на Министерството на околната среда. Добрите практики ще бъдат запазени, а ако има неща, които считам, че трябва да са коригирани – ще го направим“, посочи Карамфилова.

 „За този кратък период съм наясно, че ще фокусираме върху няколко неща. Едно от тях е наказателни процедури по отношение на неспазване на екологичното законодателство“, посочи тя.

Според нея фокусът на процедурите ще е насочен към основно към наказателната процедура за нарушение закриването и рекултивацията на депа за неопасни отпадъци.

Наказателната процедура стартира през 2012 година. Предприети са действия, но ЕК обяви, че очаква в най-кратки срокове оставащите 12 депата да бъдат закрити.

Ако не бъдат закрити се очаква еднократна санкция в размер на 8-цифрена сума в евро. При ново неизпълнение ще има санкция с всеки ден неизпълнение, подчерта министърът.

Седемте рилски езера

В момента се прави допълнителна оценка за Седемте рилски езера, уточни Карамфилова.

В натоварените дни там има над 3 хил. души. В момента позитивът е, че са укрепени пътеки със скални материали, които са естествени, като предстои да се поставят и табели.

Изпрати новина