Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата и постанови мярка "задържане под стража за народния представител от ДПС Джейхан Ибрямов. Така кандидат-депутатът от "Алианс за права и свободи" остава в ареста до делото, по което ще бъде подсъдим за търговия с влияние.

Джейхан Ибрямов не каза нищо на влизане в съда. Прокуратурата и защитата поискаха делото да се гледа при закрити врати заради материали, които засягат националната сигурност.

Народният представител беше задържан в сряда вечерта с белязани банкноти на обща стойност 100 хил. лева. Предстои прокуратурата да повдигне обвинение на Ибрямов за търговия с влияние. В четвъртък бяха снети и двата му имунитета - този на народен представител свали председателят на НС, а този на кандидат-депутат - ЦИК. Той беше задържан за 24 часа, след което беше отведен в следствения арест, а впоследствие мярката бе удължена на 72 часа. Тя изтичаше в 19.10 часа днес, пише Нова тв. 

Обвинението твърди, че срещу сумата, която му трябвала за купуване на гласове, той обещал ходатайство за обществени поръчки в Министерството на отбраната. Основният свидетел срещу Ибрямов е Мирослав Тодоров, с когото се познавали от 2000 г., а от 2019 г. били и близки приятели.

Съпругата на Ибрямов втори ден в знак на протест е обявила гладна стачка в Триъгълника на властта. Днес симпатизанти на ''Алианс за права и свободи" се събраха точно там, за да подкрепят Джейхан Ибрямов. Към тях се присъедини и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Те скандираха "Нас не ни е страх" и "ДПС" и се отправиха на поход към Съдебната палата, призовавайки за освобождаването на Ибрямов, символично пускайки на свобода бели гълъби.