15 български лекари и специалисти по здравни грижи ще бъдат наградени с почетен знак от президента Румен Радев в Световния ден на здравето 7 април. Сред тях има и двама пловдивчани - рентгеновият лаборант Димитър Милинич от УМБАЛ „Св. Георги"  и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в града д-р Костадин Сотиров. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите, съобщиха от „Дондуков" 2.

Номинациите са на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

Отличията ще бъдат връчени на две церемонии в рамките на деня. Преди обяд президентът Радев ще награди доц. Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в КОВИД-зоната на болницата, както и д-р Сибила Маринова - координатор по донорство за Северен централен регион. Заедно с екипа си тя работи на първа линия за лечението на пациенти с КОВИД-19 във Велико Търново.

Отличия ще получат още д-р Мария Пишмишева-Пелева, ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управлявал успешно "МБАЛ Исперих" от 2013 г., както и Мариана Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна". Наградени ще бъдат още фелдшерът Роза Антова от Центъра за спешна медицинска помощ – София, рентгеновият лаборант Димитър Милинич от УМБАЛ „Св. Георги" и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

На церемонията след обяд с почетния знак на държавния глава ще бъдат наградени общопрактикуващите лекари д-р Гергана Николова с практика в София и д-р Костадин Сотиров, който работи в Пловдив, както и председателят на съсловната организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов. Отличия ще получи и техният колега д-р Румен Алексов от Кюстендил. Отличена ще бъде доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет Варна във Велико Търново, Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и Галя Добрикова – акушерка с 22- годишен опит в УМБАЛ „Канев" в Русе.