Бизнесът и домакинствата са притеснени за оцеляването си на фона на коронавируса. Компаниите искат спешни мерки от държавата. В столично заведение само за няколко дни клиентите и оборотите са се стопили наполовина, като  в заведението работят 400 души. И собственикът иска помощ, разказва БТВ.

Според Ричард Алибегов, собственик на заведение, трябва да бъде замразена осигурителната тежест и всякакви данъци и вземания от държавата, също и местните данъци, докато трае карантината. Това не означава само разсрочване, уточнява бизнесът. Искат и среща с властта, защото трудно ще плащат заплати докато са затворени. „Частично освобождаване на персонал или цялостно освобождаване на персонал или пращане в неплатен отпуск – тези хора остават без пари и стават проблем на държавата на следващия ден“, казва още Алибегов. Така Костадин е притеснен, защото семейството с 2 деца зависи от неговите доходи. „Имам като всеки един човек ипотечен заем, семейство, аз няма как да си покривам всичките разходи и ипотека“, казва мъжът.

Според икономистите, домакинствата нямат полезен ход освен ограничаване на нови кредити и разходи, които не се от първа необходимост. За подкрепа от страна на държавата настояват и работодетлските организации.

Бюджетът трябва да помисли как да подкрепи секторите с рязък спад на продажбите, да се запаси човешкия ресурс, защото никоя компания не може да си позволи дълго време да работи на загуба - тя ще съкрати персонал, ще спре производство!“, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Засега експертите не се наемат да прогнозират какъв ще е размерът на кризата.