„ Ако гледаме Великобритания, нещата може да не са много драматични у нас. Да, има рекорден брой заразени, но без много хоспитализации и починали. Това обаче е условност, тъй като при нас темпът е нисък на ваксинация”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БТВ. Той заяви, че досега наблюденията е, че Омикрон протича леко, но когато обхване твърде много хора то натискът върху здравната система може да е сериозен.

„ Очаквам новият щам да стане доминиращ още в края на януари. Основно ще гледаме натиска към болниците и починалите, тогава ще се вземат нужните решения. Факт е, че от заразените 12 души у нас с Омикрон няма никой от тях нужда от медицинска помощ”, каза доц. Кунчев.  Той каза, че вирусът циркулира вече у нас, както в големите градове, така и в големите ски центрове.

„Пълен локдаун е изключен, както го помним със затрудняване на движението, удря тежко нормалния живот на хората. Затварянето на училищата е краен случай, имаме го предвид, но не го планираме”, каза Кунчев.

Той каза още, че т.нар. домашни тестове могат да не дадат реален резултат, ако не се вземе пробата, както трябва.

„Златно правило е ако искате 100% сигурност трябва ПСР, всичко друго е компромис”, каза доц. Кунчев.

На въпрос изчезва ли ковид, той отговори:

„Това е моята мечта, казах, че около 2-3 години ще се разпространява и ще спре. Според мен ще стане част от нас, като част от другите респираторни заболявания, но няма да ни притеснява”, каза Кунчев.