До 3 бона е глобата за баровци, които паркират джипа на плажа. Имуществената санкция от 3000 до 5000 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание.

Това отговориха от министерството на туризма на запитване на TrafficNews какви мерки се вземат срещу зачестилите случаи на джипове, които газят по плажната ивица чак до морето или паркират на пясъка.

През последния месец такива случаи имаше на плаж „Перла” в Приморско, където батка затъна с джипа си. След това друг тарикат влезе с огромния си всъдеход навътре в морето в „Градина” край Созопол. И дори се увековечи със селфи, а снимката бързо се разпространи в социалните мрежи.

Преди няколко дни пък джип нагази в морето на плаж "Болата".  Според очевидци, собственикът на автомобила влязъл във водата с него, за да си извади лодката. Кметът на Каварна Нина Ставрева съобщи, че в общината няма подаден такъв сигнал и посочи, че контролиращият орган в подобни ситуации е Регионалната екоинспекция във Варна, съобщи Нова тв.

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) не допуска навлизане на моторни превозни средства върху плажните ивици, казаха от министерството на туризма. От там поясняват, че кметовете и общинската администрация са длъжни да осигуряват и организират свободен и безплатен пешеходен достъп до морските плажове, но не бива да се допускат автомобили на тях. При извършване на подобни нарушения се информират органите на МВР, за да се извършат съответните проверки. След като МВР установи нарушител, се предприемат предвидените в закона действия.

Актовете се съставят от служители на МВР и вече са направени няколко акции съвместно с туристически инспектори. Глобите са за нарушителя, но концесионерът или наемателят трябва да алармират съответните органи за нарушението на територията на плажа.  От ведомството, управлявано от Николина Ангелкова, призовават своевременно да бъдат информирани при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове.

В социалните мрежи постоянно се появяват снимки с нарушители, които газят пяска и дюните с мощни машини, за да не ходят пеша и като слязат от джипа, веднага да се качат на джета.

От bTV пък съобщиха, че официално едва петима са санкционирани от  екоинспекторите за паркиране на пясъка на плаж Болата край Каварна, който е в границите на резерват „Калиакра”. Плажуващите там съобщават, че редовно има по три реда паркирани автомобили, което е абсолютно забранено.

„Има по-големи лодки и рибари, които не са много добросъвестни и решават, че могат да влязат вътре във водата с високопроходимите си джипове, но много често затъват. И като няма кой да ги изтегли, започват да търсят помощ от нас. Като докараме трактор да го изкарат, снимат нас”, разказва кметът на Българево Георги Георгиев.

 снимка bTV