Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново

В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите. 

След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар.

Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Oфициално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава. 

Днес Пловдив също отбелязва Празникът на независимостта. Община Пловдив и Комитет „Родолюбие“ канят всички жители и гости на Пловдив  от 10:30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще се представят живи картини на „ Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив“.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благопоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

 След края на възстановката участниците и публиката заедно ще извървят пътя до „Колоната на Независимостта“, в градинката на площад  „22 септември“, където ще се бъдат положени венци и цветя.

 

Ето и програмата за 22 септември:

 

10.00 ч.                                  Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран

храм „Св. Неделя”               от Сдружение "Център Петко Каравелов"

10.30 ч.                                  Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на

пам. на Ал. Малинов           Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”) –

                                               Организатора: Сдружение "Център Петко Каравелов"

 10.30 ч.

Пл. Централен                      Възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар                               

                                               Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред

                                               събралото се множество е прочетен манифеста,

                                               с който е обявена Независимостта на България.

                                               Организатора: Комитет „Родолюбие“

 

11.30 ч.                                 Тържествен ритуал пред колоната на

пл. „22 септември”              Независима България   („Гроздов пазар”)