Ние сме заявили, че веднага ще върнем мандата. На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че могат да предложат за гласуване готов Министерски съвет, тоест не бива да се бави даването на мандатите", това посочи след Консултативния съвет по национална сигурност Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

По отношение на спорното присъствие на министъра на икономиката Кирил Петков поради изнесената информация днес, че той може да има двойно гражданство, Петкова поясни, че многократно е бил повдигнат въпроса за допуск на определени лица до Консултативния съвет. 

"Има определен ред, по който се допускат външни лица. Гражданството на Кирил Петков бе обсъждано, включително за допуск до Консултативния съвет по национална сигурност. Участващите в гласуването от страна не на парламентарните сили подкрепиха искането на президента г-н Петков да бъде допуснат, а представителите на парламентарните групи гласуваха против, освен може би Христо Иванов. Не е ясно с какво гражданство е господин Кирил Петков - само българско или и канадско. В този съвет нивото на информация е квалифицирано и поверително. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такива разговори и срещи. На второ място беше поставен този въпроса при гласуването на точките от дневния ред. Беше питан г-н Петков дали има канадско гражданство, той не отговори и господин Карадайъ напусна", посочи Атанасова. 

По отношение на мигрантския натиск, Атанасова посочи, че по време на срещата са им били представени данни, но няма обща позиция.  

Тя посочи, че утре ще бъде изслушан Бойко Рашков в Народното събрание.

"До колкото имам информация колегите са внесли доклад до главния прокурор", допълни тя. 

"Не успяхме да разберем кога ще ни връчат мандата, но настояваме максимално бързо да действа. Не може да се използва връчването на втория мандат като условие за подкрепа или не подкрепа на какъвто и да е акт на народното събрание", посочи още Атанасова. 

Тя допълни, че от ГЕРБ продължават да не подкрепят служебния кабинет.