По 75 лева за Великден да получат всички пенсионери с пенсии и добавки под линията на бедност, която е 526 лева - това приеха депутатите на първо четене със 145 гласа "за" от всички без ПП-ДБ.

Предложението е на ГЕРБ и ДПС и ще струва на държавата 40 млн. лева. Те трябва да дойдат от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Такава еднократна помощ ще получат около 534 000 пенсионери.

Депутатите приеха срокът за предложения за промени между двете четения да бъда намален от седем на три дни. Възможно е да бъдат нанесени поправки, тъй като и от БСП излязоха с предложение - по 100 лева за хората с минимална пенсия и по 50 лв. за всички останали. Вчера лидерът на ДПС Делян пеевски обяви, че партията му би подкрепила предложението на социалистите, защото "хората го заслужават".

Отхвърлено бе предложението на "Възраждане" всички пенсионери да получат по 100 лева за Великден. В проекта на хората на Костадин Костадинов бе предвидено парите вноските към частните фондове да бъдат прехвърлени към ДОО, за да се осигурят парите. Добавката за Великден щеше струва 204 млн. лева, а от "Възраждане" предвиждаха такава да има и за Коледа.