Задължителна ваксинация на учителите срещу коронавируса няма да бъде въвеждана, заяви министърът на образованието Николай Денков:

"Много пъти съм казвал, пак го казвам, докато аз съм министър, заповед за задължителна ваксинация на учителите и на непедагогическия състав в училище няма да има".

Според министър Денков, ако Министерството на здравеопазването реши да въведе изискване за зелен Covid сертификат в образованието, ще бъде необходим поне един месец гратисен период:

"Не, няма начин да го въведем за нашата система с гратисен период по малко от един месец, за да може учителите да решат ще се ваксинират ли, или няма да се ваксинират, директорите да видят как ще организират обучението онлайн".

Същевременно стана ясно, че здравните власти у нас обмислят изискването на зелен Covid сертификат да обхване и тези служители на държавните и общинските администрации, които обслужват граждани. 

Министърът на образованието: Зеленият сертификат дава свобода, това избраха развитите държавиСпоред него такова изискване трябва да има и за учители и държавна администрация