Специални предписания за борба с хакерските атаки е издал вътрешният министър Иван Демерджиев. МВР и ДАНС започват да работят за предотвратяването на хакерски атаки. "На ниво държавна администрация днес ще издадем предписание до всички представители на държавната администрация и на ръководителите на ведомства как да пазят своите системи от такива атаки. Понеже явно не са се получили от ситуацията с " Български пощи" и никъде не са предприети необходимите действия. Ако има неизпълнени, ще търсим отговор ост", заяви МВР шефът.

Изключително доволен от срещата при президента излезе вътрешният министър и уточни, че всички ангажирани с изборите институции са си разпределили задачите. 

Не само ще охраняваме изборите, а ще работим срещу спирането на всякакви корупционнинпрактики, увери МВР шефът.Ще работим да изправим пред правосъдието тези, които са отговорни са къупения, корпоративния и всякакъв контролиран вот, заяви Демерджиев. Ще се използва целия ресурс на МВР и на службите.

На въпрос за ареста на Бойко Борисов, служебният министър заяви, че не би постъпил като предшественика си Бойко Рашков. "Не очаквайте от мен незаконни арести. Арести трябва да се правят само ако са налице законните предпоставки за това, независимо на кого", заяви Демерджиев. Няма д се привикват партийни активисти да им се съставят предупредителни протоколи, освен ако няма сигнали и данни, че извършват или подготвят незаконна дейност и престъпления. Мотивирани сме да осигурим равни и чест и условия на всички участници в изборите, добави министърът.

Вече е направена разстановка колко служители на МВР ще бъдат ангажирани с вота, но ситуацията е динамична. "МВР има много отговорности, мигрантския натиск се увеличава с всеки ден. Така ще направим, че да изтегли хора от границата, на тяхно място ще вкараме хора от министерството на отбраната и ще обезпечи максимално необходимия личен състав не само за изборите, но и за установяване и наказване на отговор ите за купе ия и манипулиран вот", заяви Демерджиев.