Делата на Мартин Божанов не са приключили в негов интерес, въпреки заплахите, включително срещу съдия Владислава Цариградска. Дори казусът, по който тя е била прокурор, не е завършил в негова полза. Това каза председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова. "Няма как кръговете около Нотариуса и Петьо Еврото да нямат пресечна точка някъде. Тя не може да е извън прокуратурата", каза пред NovaNews.bg председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова.

По думите ѝ много пъти е имало данни за неправомерно влияние върху независимостта на съда и прокуратурата. "Напоследък се заговори за търговия с власт. Във всяка търговска сделка има търсещи и предлагащи - в средата са посредниците. Напълно липсва разговор за тези, които търсят влияние, както и за тези, които го предлагат. Някои висши магистрати изглеждат изненадани от случващото се, а това е смущаващо. Мрежата на влияние в съда не е толкова разпространена, колкото в прокуратурата", добави тя. 

"Ако Борислав Сарафов съдейства на Комисията на ВСС, която се занимава с дисциплинарните нарушения на съдиите, ще има много добър ефект. Това ще бъде показателно дали прокуратурата има волята да разследва. Обществото трябва да осъществи външен натиск, за да се прочисти съдебната система. Оттеглянето на настоящия главен прокурор би помогнало, но не е решаващо за разкриване на истината", смята Жилова.

"Вероятно предстои да видим още компромати и разкрития. Мисля, че много имена ще станат известни. Дали ще се докажат престъпни състави - не може да се каже. Това не лишава Съдийската и Прокурорската колегия от възможност за търсене на отговорност. Магистрати могат да бъдат освободени от съдебната власт заради нарушение на етичните правила”, посочи председателят на Съюза на съдиите.

Според нея въвеждането на разследващи функции на парламентарната комисия в Народното събрание е нож с две остриета. Тя е категорична, че порочните явления трябва да се разследват едновременно, а не парче по парче.