Във фокуса на политиците и обществото не са само съветските паметници, но и руските имоти в нашата страна. Руски имоти на санкционирани лица да бъдат замразени, предлага законопроект на депутати от ПП-ДБ.

Акцентът в него е връщането на собствеността на Санитарно-оздравителния комплекс "Камчия" на българската държава. Комплексът, който е на брега на морето и включва хотели, детски лагер, учебни и спортни зали, басейн и дори авиокосмически център, е собственост на кметството на Москва.

Сделката по придобиване на терените е определена като скандална, защото за един квадратен метър е платено малко под 10 лева или много под пазарната цена. Официално сега, този комплекс е затворен.

Законопроект за връщане на собствеността на Санитарно-оздравителния комплек “Камчия” обратно на българската държава, предлагат депутатите от ПП-ДБ Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев. Проектът предвижда още руски имоти на санкционирани лица да бъдат замразени. Комплексът “Камчия”, собственост на кметството на Москва, е изграден на брега на морето.

Сделката по придобиване на терените е определена като скандална, защото за един квадратен метър е платено малко под 10 лева или много под пазарната цена. Освен детски лагер, на територията на комплекса има хотели за ветерани от Втората световна война, учебни и спортни зали, басейн, авиокосмически център с планетариум и конферентни зали.

Санитарно-оздравителният комплек “Камчия” се простира на близо 300 декара земя на брега на морето. Терените са придобити по време на тройната коалиция на НДСВ, ДПС и БСП и са собственост на кметството на Москва.

Комплексът е открит през 2010-та година от тогавашния кмет на града Юрий Лужков. България е сред страните, подкрепили санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Законопроектът на депутатите от ПП-ДБ на практика регламентира прилагането на ограничителните мерки у нас.

"Той, не е тайна, се използва като така наречената “мека сила” от руското правителство, включително в част от службите има интересни данни за самия комплекс. И ние трябва да си го вземем и съгласно закона, дали ще бъде върнат на държавата, дали под някаква форма ще бъде обявен като замразен актив. Ще бъде обявен на търг и ще бъде предоставен за възстановяването на Украйна", каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Според Мирчев, проблем може да се окаже, че комплекс “Камчия” е собственост на кметство Москва, което не фигурира в санкционния списък.

"Ако обжалваме по неправилния начин, Община Москва може да обжалва и България да го загуби отново", уточни Мирчев.

От партия “Възраждане” са против отнемането на санитарно-оздравителния комплекс от кметство Москва. Те твърдят, че така България ще обтегне допълнително отношенията си с Русия.

"Ако тръгнем така да национализираме обекти, ние ще поискаме още следващата седмица да национализираме Американския колеж. С прокарването на този закон и национализирането на тази собственост, ние може да доведем до редица други такива национализации, което е противоконституционно", коментира Николай Костадинов от ПП “Възраждане”.

В момета Санитарно-оздравителният комплекс “Камчия” е затворен. И досега обаче това е най-големият данакоплатец в общината Аврен.

"За размерите на община Аврен такъв комплекс е много трудно да бъде стопанисван без държавна подкрепа. Това трябва да е обект от национално значение", обясни кметът на Аврен Емануил Манолов.

От началото на годината изпълнителен директор на Санитарно-оздравителния комплекс е Росен Григоров от ръководството на “Лукойл Нефтохим Бургас”. Мнозина съзряха в това опит на Русия да прехвърли комплекса към активите на рафинерията. Целта - да попречи на страната ни да си върне собствеността и да изпревари приемането на законопроекта за прилагане на международните санкции. Григоров определи тези твърдения като спекулация, пише БНТ.