За милионите, които празнуват Коледа, празникът е синоним на традициите – от печене и декориране на коледни бисквити до украсяване на коледното дърво, предава CNN. Много ходят по магазините или пазаруват онлайн, за да намерят перфектния подарък, докато слушат коледни песни. Хората се наслаждават на коледните паради, концерти и класически коледни филми. По света коледните традиции се различават, но духът е един и същ.

Австралия
За австралийците означава, че Коледа се пада през летния сезон. Тогава много семейства правят барбекю и след това се отправят към плажа. Дядо Коледа се появява на плажа, понякога даже и на сърф, вместо на шейна.

Китай
Докато в много страни лакомствата като бонбони и сладкиши се изяждат на Коледа, в Китай ябълките са празничното лакомство. Смята се, че традицията идва от сходството между китайската дума за ябълка и тази за Бъдни вечер. Въпреки че Коледа не е официален празник в Китай, той става все по-празнуван през последните години. Ябълките са се превърнали в подарък- опаковат ги в специални кутии или ги увиват в цветна хартия, понякога украсена с коледни послания.

Япония
В Япония мъж с бяла брада се появява на Коледа, но това не е Дядо Коледа. Полковник Сандърс от KFC се появява на милиони японски вечери. Историята започва в началото на 70-те години, когато мениджърът на първия KFC в Япония започва да продава кутия с пържено пиле, която да бъде продадена на Коледа. Той каза, че се е вдъхновил, когато е чул чужденците в ресторанта му говорят, че ще пропуснат пуйката за Коледа. Тогава той измисля вечерята с пържено пиле, което да се превърне в чудесен заместител и започва да го пуска на пазара като начин да се отпразнува Коледа.

Чехия
В Чехия голямото тържество е на Бъдни вечер, когато се сервират традиционни ястия, включващи пържен шаран. Много семейства ще купят рибата седмици преди Коледа и ще я държат във ваната си, докато не дойде време за вечеря. Но в наши дни много семейства ще пропуснат шарана, за да избегнат жестокостта към животните.

Норвегия
За някои норвежци християнските коледни традиции се смесват с древноезическите. Една от традициите на Бъдни вечер е да скрият всички метли преди лягане, защото се смята, че вещици и зли духове, които излизат през нощта на 24 декември, ще откраднат метлите.