Премиерът Бойко Борисов обяви, че ролята на Цветан Цветанов за ГЕРБ на този вот е била силно преувеличена.

"И този залп срещу него - да отстрелят флагмана, така че без него едва ли не ще спечелят изборите. Видяхте, изтеглих го назад, структурите си работят", посочи той.

"Евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна. Те въобще една европейска тема не вдигнаха. Тези момчета и момичета показаха компетентност, знание и можене и са все млади хора", каза още Борисов.

"От резултатите до момента, понеже ги нямаме още пълните, виждам, че в големите градове ГЕРБ продължава да е първа политическа сила сред младите, сред хората в активна възраст, работещите. В чужбина също можем да направим малко повече за българите и то в сферата на образованието", добави той.

Премиерът сподели, че е доволен от изборите.

"Щом сме победили при този хейт, при това участие на президента. Даже ми е много драго в Асеновград, че отидоха и Радев и Корнелия, събраха се накуп и ги бихме с 1000 и кусур гласа повече, при пряко участие на президента срещу нас в полза на БСП", коментира Борисов.

"Благодаря на хората, че не се подведоха по тая злоба, жлъч и всичко останало", каза още той.

Днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министът Владислав Горанов, возени от премиерът Бойко Борисов отидоха в Габровско и Севлиевско, за да проверят строителството на пътните съоръжения, свързващи севера и юга през Стара планина.

Става въпрос за път II-44, перпендикулярен на АМ "Хемус", който ще направи директна връзка между Габрово и Казанлък, и в който се включва огромна естакада, която стига до тунел с дължина 600 метра под т. нар. Бакойски баир.

"Над 27 км се правят, разделен на 2 участъка с изцяло европейско финансиране. Миналата година март месец стартираха ремонтните дейности. От тук ще минава трафика от АМ "Хемус" през Севлиево и Габрово. Общото финансиране е почти 24 млн. лева. Местен консорциум изгражда пътя", обясни Нанков.

По думите му в рамките на около месец максимум е готов първия участък, който е с дължина 14 км.

"Това е най-сложното пътно съоръжение в България за последните 30 години", поясни той.

"От тук, трафика от "Хемус" ще идва перпендикулярно да слиза към Стара Загора", заяви министър-председателят Бойко Борисов. И допълни: "Убеден съм, че българите не знаят какво се строи в България".

"Пътят е важен за връзката между Габрово и Севлиево. Този път се свързва директно с коридор №9. Това е довеждащия път за тунела под "Шипка". Ще бъде изградена и естакада преди него. Тунелът е с дължина от 600 метра. Строят се естакада, път през планината и тунел", уточни вицепремиетър Дончев.

"Тук се прави преход. От естакадата се влиза директно в тунела по т.нар. Бакойски баир. Той е с дължина 600 метра и е готов, и от естакадата се влиза в него. Това е коридор номер 9, където имаме огромен трафик - една от най-важните връзки север-юг и юг-север. Целият трафик за година през "Шипка" е достигал до 7000 единици на ден. С довършването на този участък на практика Габрово и Казанлък ще бъдат съседни градове. Това означава всякакви нови икономически възможности. Това е репетиция за големите съоръжения, които предстоят да бъдат направени по АМ "Струма", допълни още той.

Снимка: БГНЕС