Сотир Цацаров формално отговаря на условията за шеф на КПКОНПИ, но до момента няма нито едно постъпило предложение за нов неин председател. Това обясни депутатът от „Обединени патриоти“ и председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев по повод информацията, че досегашният обвинител №1 ще оглави комисията, чийто титулярен шеф Пламен Георгиев замина като консул в Барселона.

Според "Свободна Европа" Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина, ще напусне предсрочно поста, за да оглави КПКОНПИ по предложение на ГЕРБ или няколко партии, с които в момента се сондира идеята.

„Прочетох за тази информация. Няма до този момент официално постъпило нито едно предложение от народен представител, от група народни представители или политическа партия в парламента за шеф на КПКОНПИ“, каза Ячев. 

Попитан дали Цацаров би бил подходящ кандидат, Ячев обясни, че не може да обсъжда качества на кандидат, който не е предложен. Ячев заяви още, че не е участвал в преговори и не знае за такива за поста шеф на КПКОНПИ. „ПГ на „Обединени патриоти“ не е търсена за кандидатура на шеф на КПКОНПИ, нито за евентуална такава. Все пак срокът е другата сряда“, каза още Ячев. Според него нормално е наследникът на Пламен Георгиев да бъде посочен от най-голямата политическа сила ГЕРБ. 

Кандидатът за председател на Антикорупционната комисия може да бъде предложен и само от отделни депутати, не от цяла парламентарна група, напомни още той. На въпрос дали смята в лично качество, че Сотир Цацаров е подходящ за тази кандидатура, Ячев обясни, че той формално отговаря на условията.