Болница "Шейново" отказва да плати исканите от родителите на разменените бебета общо 600 хил. лв. обезщетение. Това стана ясно от съобщение на здравното заведение.

Болницата предпочита да отиде на съд, който да прецени какъв да е размерът на обезщетенията.

Семействата на двете разменени момиченца поискаха по 300 хил. лв. всяко. Случаят нашумя през декември. Бебетата обаче са родени през септември и с месеци живеят при грешни родители, след като са разменени при изписването им.

"Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.

Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на „Втора САГБАЛ Шейново“ ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда", съобщиха от болницата.