Изнервени от продължаващото повече от месец безводие жители на села в Панагюрска община заплашват с протест и блокиране на пътя Пазарджик-Панагюрище. Ако недоволните изпълнят заканата си, шосето ще бъде затворено с жива верига утре в 10,00 часа. Не е обявено колко време ще продължи проявата.

Идеята тръгна от жители на село Попинци и за по-малко от денонощие събра доста подкрепа в социалните мрежи. Готовност да се присъединят декларират и хора от близките села Бъта и Баня. Напрежението ескалира, след като вчера от общинската администрация обявиха, че бедственото положение се удължава до 10 октомври.

Разгневени потребители коментират, че са се върнали в Средновековието. Мъкнат туби, налети от водоноски или непроверени за безопасност извори, за да могат да си измият чиниите и да поддържат личната си хигиена. Това продължава повече от месец, а се очартават още 20 дни без вода.

Повечето кметове на села, с които успяхме да се свържем, засега отказват коментар. Единствено Георги Александров от Бъта призна, че напрежението от ден на ден расте. Местният управник казва, че не е чул да се организират митинги и блокади, но не изключва и такава реакция, виждайки недоволството на съселяните си.

„Телефонът ми се е превърнал в пресцентър – през половин час ми звънят да питат кога ще дойде водата", с горчива ирония коментира Александров. "Питат и защо, след като проблемът с водоснабдяването е от десетилетия, досега не са предприети адекватни мерки. Не знам какво да им отговоря. Според мен вината не бива да се хвърля само върху настоящото общинско ръководство, няколко екипа в годините назад са пропуснали да си свършат работата“. 

Александров допълва, че протестите са прекалено крайна мярка, особено в толкова тежък момент, и биха предизвикали още по-голям хаос. Според него, недоволните трябва да проявят още малко търпение, а ако имат идеи за кардинално решение на дългогодишния проблем, да изпратят свои представители на разговор с общинското ръководство.