Скандалът с т.н. "благотворителен концерт под егидата на ЮНЕСКО и патронажа на Цвета Караянчева", организиран от сдружение "Всички заедно за една кауза", се разраства неконтролируемо. 

Само няколко дни преди обявената дата на спектакъла /19.10.2018/ в Пловдив, положението е повече от пълен хаос. Скандали в Общинския съвет в Пловдив, фалшифициране на документи от ЮНЕСКО, измислен патронаж, откраднати печати, неизвестени участници в събитието, липса на зала, неясна благотворителна цел, неуспешни предишни начинания - това са само част от "малките" спънки пред реализирането на мероприятието. 

Това, че концертът, използвал името на ЮНЕСКО и на Караянчева, продължава да търси начини да се случи явно не притеснява никого.

Изненадващо днес координаторът на сдружението Делян Михайлов настоя пред репортер на TrafficNews.bg, че концертът ще се проведе на същата дата и в същия час, ала на друго място - Летния театър. Сцената на Бурнарджика се стопанисва от "Национална агенция музика" ЕООД, дружество със 100% държавен капитал, правоприемник на Националната агенция "Музика", която беше прехвърлена заради дългове. Според Михайлов договорът е подписан, ала екипът ни се свърза с Иван Димитров, управител на дружеството, който заяви, че разговор наистина е воден, но все още очаква да му бъде изпратен подписания документ. 

"Обадиха ми се, изпратих формуляр, в който да се запознаят с всички клаузи. Очаквам да ми изпратят подписан договор, но едно от условията е да платят авансово за сцената. Ако наемът не бъде заплатен преди датата на концерта, няма да допуснем никой да влезе в Летния театър", това обясни за TrafficNews.bg Иван Димитров.

 

Наследниците на Остап Бендер в Пловдив събират пари за понита с фалшив концертДо този момент в нито едно медицинско заведение не е постъпил и лев от въпросното сдружение

Въпреки "новите планове" преди няколко часа Еventteam, които са партньорската мрежа по разпространение на билетите, най-накрая блокираха продажбите на места за концерта. На модераторите зад платформата им бяха необходими 5 дни, за да предприемат важната крачка, въпреки горните индикации за измама. И в този момент обаче събитието не е изтрито, въпреки че дори си няма зала, след като Общината не даде безвъзмездно "Колодрума".

Междувременно прокуратурата се самосезира и разследващи влязоха в офиса на сдружението на ул. "Зенит" в ромската махала в Пловдив. Извършени са претърсвания и изземвания както в седалището на НПО-то, така и в домовете на членовете, организиращи концерта. 

Спрените билети от продажба не кореспондират с новите планове на сдружението, ала организаторите имат много по-съществен проблем - фактът, че концертът е без участници. Как е възможно някой да допуска такова компрометирано събитие да се състои в Летния театър? Защо никой все още не се е произнесъл категорично в посока прекратяване на крайно съмнителното събитие? И дали все пак концертът фантом ще се състои? 

TrafficNews.bg започна собствена проверка за дейността на сдружението и "стройната" организация на концерта в Пловдив. 

Участници

Оказва се, че почти всички от обявените в афиша музиканти и танцьори са в пълно невидение за съществуването на такова сдружение и такова събитие и бяха меко казано неприятно изненадани да научат, че са "участници" в него. 

Сред тези, които нямат представа за концерта, са обявената като звезда на вечерта Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, както и Славка Калчева.

Поли Паскова и Йордан Марков също не са давали съгласието си да участват. Гласовитата дама не просто не е известена, а по същото време тя има насрочен творчески ангажимент - голямо участие на площада в Дупница заедно с танцов ансамбъл. 

"Въпросното сдружение ми се обади през пролетта тази година. Обясниха ми, че ще правят концерт в Арена Армеец, но аз отказах да участвам, тъй като поех ангажимент за друг благотворителен концерт в същата зала, който се провеждаше през няколко дни. Това е единственият ми контакт с тях и не разбирам защо името ми е спрягано за друг концерт в Пловдив", обясни Паскова пред репортер на TrafficNews.bg

Зали и каузи

Сигнали, че нещо не е наред покрай благотворителното събитие, част от участниците получили още в средата на септември месец.

Продуценти от БНТ звъннали на един от музикантите, чието име е на афиша, за да разпитат ще участва ли и каква благотворителна кауза стои зад концерта. Оказало се, че на БНТ било съобщено за събиране на средства за изграждане на басейн за рехабилитация, докато изпълнителят бил уведомен за набиране на средства за деца със сърдечни проблеми.

В официално прессъобщение самото сдружение лансира каузата, за която се събират пари, крайно любопитно:  "набране на средства за закупуване на медицинска апаратура за провеждане на физиотерапия. Сред другите цели на събитието са да бъде
реконструиран басейн за лечение и да се направи площадка за рехабилитация на деца с рахитни изкривявания, закупуване на понита и изграждане на сграда за животните, с което да спомогне оздравителния им процес".  И до днес обаче няма категорична информация дали ще се купуват понита. 

След сесията в Общинския съвет миналата седмица, ръководителят на една от формациите, отново се чул с организаторите, които от своя страна го уверили, че концертът ще се състои само че в зала „СИЛА“, като собствениците ѝ ще я предоставят безвъзмездно. 

„Малко по-късно мой колега ми се обади да ми каже, че от "Сдружение всичко за една кауза" са се свързали с него с молба да им бъде предоставен Летният театър“, разкри музикантът, който пожела да остане анонимен.

Разностранната информация  обаче тотално го отказало от идеята да вземе участие в т.н. благотворителен концерт. 

Аналогично се развили нещата с детска вокална група "Бамбини", които са отказали да се включат в събитието. 

Статус: "висящ"

"Колодрума", "СИЛА" или Летният театър - до момента е ясно, че "Колодрума" излиза от уравнението, а най-вероятният избор е Летният театър. Дали обаче все пак някоя от сцените ще приюти концерта без музиканти? 

Парите са ключът към отговора на този въпрос. Има два варианта за осъществяване на сделката - да бъдат намерени спонсори или да се изхарчат парите от билетите, които са предвидени за благотворителност. 

От сдружението се похвалиха, че "Бизнесът за Пловдив" са купили солидно количество билети, като част от тях ще дарят на деца, лишени от родителска грижа. Според неофициална информация обединението на пловдивски фирми е взело около 1000 билета. В мрежата на Ивентим до преди няколко часа човек можеше да си купи билет на стойност между 10 и 25 лева. Наш репортер се опита да се свърже с тях, за да разбере колко билета са продадени и как са взели решение да спрат разпространение, ала безрезултатно. 

Според "Всички заедно за една кауза" няма никаква пречка концертът да се реализира, а името на сдружението и инициативата били незаслужено компрометирани, заради "недоразумението". И до ден-днешен те считат, че са обществено порицани, заради лицето Венцислав Манчовски, който ги подвел, че е главен секретар на ЮНЕСКО за България и им дал фалшив документ за патронажа.

Припомняме, че Манчовски, който е непълнолетен, отрече да е контактувал със сдружението, но пък беше хванат в дръзка лъжа от репортер на TrafficNews.bg. Младежът твърдеше, че е напуснал ННЕК-ЮНЕСКО, където бил административен секретар заради лични ангажименти. Оказа се обаче, че той е бил стажант по програма в клуба и е изгонен с мотив „злоупотреба“, след като председателят установил липса на един от печатите на ISIC /”заверил“ един от документите, входирани в Община Пловдив/, до който Манчовски е имал достъп. 

Оказа се, че Манчовски или някой, който е твърдял, че се казва така, е звънял на един от обявените участници в концерта в Пловдив - Йордан Марков, като господинът отново се е представил като главен срекретар на ЮНЕСКО за България. 

"Преди няколко седмици ми се обади представителят на ЮНЕСКО за България и започна да ме разпитва за този концерт. Изненадах се защо ме разпитва. Той ми разказа за това, че има някакви нередности. Аз им казах на тези хора, че няма да участвам в това мероприятие", посочи пред TrafficNews.bg Марков. 

Първи опит за благотворителност

Случаят на Йордан Марков е може би най-странен сред историите на всички изпълнители. При него даже не е правен личен опит да бъде "вербуван" за неясната кауза. През пролетта сдружението прави аналогичен коцерт в Арена Армеец. Организацията много наподобява тази в Пловдив, но въпреки това събитието се състои на 11 май. 

Именно по това време Йордан Марков върви по улиците на София и се вижда на афиш. 

"Бяха ми сложили снимката на плаката и аз съвсем случайно, вървейки по улицата, го видях. Доста масирано рекламираха с афиши. Два-три месеца София бе облепена с тези афиши. Свързах се с организаторите чрез мой приятел в БТА, който ми звънна, за да ми каже, че организаторите на концерт са споменали и моето име, докато са уговаряли провеждането на пресконференция. В крайна сметка след разговор с тези хора се съгласих да подкрепя каузата", споделя Марков пред репортер на TrafficNews.bg 

Неуведомени участници, проблеми с ревизирането и т.н. съпътстват и това събитие, но пък частен спонсор /“Пловдив инвест“/ дава 11 хиляди за наем на залата. Резултатът - присъстват под 80 човека, парите от събитието потъват.

"Събитието в Арена Армеец беше много странно. В залата имаше много професионална сцена, фантастично озвучаване и осветление, дело на Милчо Кацаров от култовата група LZ. Концертът беше грандиозен като техническо обезпечение, то струва поне 7000 лв. Организацията беше впечатляваща, но в залата имаше 50 човека. Пяхме аз, ансамбъл ""Чинари", Ваня Костова... Организаторите твърдяха, че билетите са разпродадени по министерства, по партии, но просто хората не са дошли", спомня си младият изпълнител.

Той сподели, че по време на това събитие в София от сдружението "вметнали", че ще организират такъв благотворителен концерт и в Пловдив. 

"В този момент аз пътувах на турне с Тоника Домини и им казах, че сега съм се съсредоточил върху това събитие и ще говорим по-късно. Така историята от София се повтори. Видях, че отново са ми сложили снимката на плаката и ме бяха тагнали във Фейсбук и оттам разбрах", обясни Марков, но бе категоричен, че никой от Сдружението не се е свързвал с него за есенния концерт в Пловдив, нито пък някога е давал съгласието си да бъде участник.  

По текста работиха Виктория Петрова и Мария Луцова