След 10 месеца започна делото за обезщетение от столичната АГ болница „Шейново“, заведено от едно от семействата на разменените бебета. Искът е за 300 хиляди лева. 

За размяната се разбра през декември, след като една от майките установява, че нейната гривна и тази на бебето й имат различни номера.

При закрити врата близо 3 часа продължи първото заседание по делото. Разпитани бяха лекари, акушерки от болницата и близки на пострадалото семейство. Адвокатът на ищците Стойков твърди, че не били повикани всички дежурни медици, предаде bTV.

„Факт е обаче, че липсва 1 от акушерките, които би трябвало да са тук. Тя не е повикана от болницата. Една акушерка, която е постъпила на 09.09. била е на работа на 12 и 13 по времето на раждането и на 16.09 напуска работа“, каза Стоян Стойков, адвокат на семейството.

А по думи на разпитаните медици при изписването на майката и бебето са спазени всички процедури. И не си обясняват как е станала размяната.

„Гривничките са проверени, номерата са проверени дали отговарят една на друга, че няма фабричен дефект, че са поставени от акушерката както на майката, така и при бебенцето. Процедурата е спазена. Включително и при изписването са сверени номерата на гривните“, каза Величко Костадинова, адвокат на АГ „Шейново“.  

„Това, което чух аз обаче е, че едната група свидетели на ответника заявиха, че едва ли не в АГ „Шейново“ вървят по коридорите и викат номерата на гривните и номерата на бебетата, за да може да ги чуе някой и да знае кое бебе на кой е. И как може да се приеме фактът, че веднага след раждането, когато ви кажат един номер вие ще го запомните от 6 цифри?“, каза Стойков.

Следващото заседание е на 13 февруари.