Делото за атентата на бургаското летище Сарафово на 12 юли 2012 година и днес продължи с разпит на свидетели. В Специализирания наказателен съд (СНС) стана ясно, че част от тях са виждали сочения за физически извършител на терористичния акт, при който загинаха петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, съобщи БНР.

Няколко часа преди взрива Мохамед Хасан Ел Хюсеини бил в Поморие и е видян на Яворовите скали от свидетеля Веселин Личев - тогава кмет на община Сопот. Той го описа като висок, слаб, с бухнала къдрава коса. Запомнил го, защото свирел на някакъв инструмент доста дразнещо, с което притеснявал намиращите се наоколо туристи.

"Имахме разговор, разговор е силно казано. Правих му забележка да не свири така дразнещо и протяжно. Някакви трели се извиваха от този инструмент. Явно се превъзнасяше някъде. Направих му един път забележка, втори път забележка. Третия път хвърлих мидена черупка по него и той се преоблече, сложи една раница на гърба си и замина. Ние не сме очаквали, че човек, който изглежда напълно нормално, ще бъде такъв. Това е проблемът на съвременния тероризъм".

Два часа по-късно е взривен автобусът с израелски туристи, а няколко часа по-късно, когато се появили и първите видеокадри от летище Сарафово на мъж, свързван с атентата, Личев го разпознал.

Пред съда свидетелят заяви, че е 95% сигурен, че това е именно Мохамед Хасан Ел Хюсеини:

Освен Личев, показания на поредното заседание дадоха още седем свидетели. Някои от тях са имали контакт с помагачите на Ел Хюсеини - задочно подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.

Един от заподозрените - Хасан, бил спрян от полиция край Разград. Мъжът носел куфар, пълен със секс играчки. Пред полицаите обяснил, че го носи на приятелката си в Румъния. Те го пуснали да продължи към "Дунав мост".

Процесът продължава на 3-ти юли, когато се очаква да стане ясно как ще бъдат разпитани пострадалите и наследниците на загиналите преди шест години граждани на Израел.