Мащабни промени в пловдивския градски транспорт се очакват през следващите месеци.След като транспортния проект бъде внедрен, философията на автобусния превоз ще се промени. Този четвъртък предстои първата среща между кмета и превозвачите, за договаряне на условията на новото споразумение.

С въвеждането на електронното таксуване от 1-ви април,  превозвачите ще получат пари само за изминал пробег – без значение в колко часа е курсът или колко пътници има в него. Парите от карти и билети ще влизат в общинската хазна.

Превозвачите ще бъдат стимулирани да използват по-нови автобуси. Колкото са по-модерни и екологични те, толкова по-голяма ще е общинската субсидия.

Тотев изтъкна, че ситуации при които автобусчета с малко места обикалят града в час пик, няма да има.  От администрацията ще одобряват по кое време какъв тип автобус ще върви по графика си, а ако някои превозвач прави своеволия, просто няма да получи средства.

До края на месеца се очаква да бъде пуснат и конкурс за линиите  № 1 и № 66 за 10-годишна обществена поръчка.   Сегашният договор за двете линии е временен. Той ще бъде удължен, но е възможно други фирми да вземат линиите. Причината са честите инциденти с линия 1, а последният такъв бе миналият петък, когато автобус  изпуши на Сточна гара и пътниците бяха принудени да слязат от рейса. 

Още новини четете ТУК

TNS.bg