Имаше риск за живота ни, обстановката там се промени рязко за две седмици, правителството се сгромоляса, всички държавни органи за обществен ред и сигурност буквално в рамките на 12 часа се изпариха, преоблякоха униформите си и застанаха от другата страна. Това разказа Светослав Занчев, един от евакуираните от Афганистан българин, пред Нова телевизия.

Той живее в страната повече от 10 години и работи като частен военен охранител. Трябваше да се евакуираме възможно най-бързо до бившата военна база и оттам бяхме евакуирани с американски военни самолети.

"Трафикът в Кабул беше ужасен. Хаосът започна в 6.30 ч сутринта, на пътя прекарахме 6-7 часа за 2 км дистанция в борба с трафика, борба с хората, някои от тях удряха колите и предаваха знаци, че талибаните идваха. Имаше хора, които не бяха добре настроени към чужденци", допълни още Занчев.

Той заедно с останалите българи е евакуиран с военен транспортен самолет на американската армия, в който се използвало всяко едно свободно място, оказало се е, че човекопотокът надвишава много тяхната предполагаема бройка и в самолет вместо 200 се качвали 600 души.

Те са настанени в бивш транзитен център на американските сили, използван за подготовка на техните контрагенти, преди да бъдат изпратени в Афганистан. Там са им осигурявани 3 хранения на ден, вода били са по 4 човека в стая с елементарни условия за живот.

Американците искали да евакуират от Кабул през Катар и Кувейт, но поради многото хора всичко се е променило - те са смятали, че ще трябва да изтеглят около 6 хил. души, основно дипломати, а се оказали стотици хиляди.

Занчев благодари на консула ни в Катар и посланика ни в Кувейт, които поддържали постоянна връзка с българите. Според него няма повече български граждани, които да се евакуират.