„Имаме два проблем с разплащането с фирмите строители на пътища у нас. Първият е юридически, а вторият е финансов. Първо, че ние не разполагаме с пари, за да се разплатим с фирмите, а освен това, дори да ги имаме, не знаем дали няма да нарушим няколко закона, ако им ги дадем”, това обяви регионалният министър арх. Виолета Комитова. Тя даде брифинг във връзка с протестите на фирма "Автомагистрали-Черно море", които се оплакаха, че не са си взели парите, а 800 души стоят без заплата.

„Има 20 фирми с това име „Автомагистрали”.  Въпросната "Автомагистрали-Черно море"  работеше по отсечката по Чирпан – Стара Загора на АМ „Тракия”. По договор от 11 януари, тя трябваше да приключи на 25 март.  На 24 март с анекс се удължава срокът на 19 април, а след това до 30 юни. Строежът бе завършен  на 17 юли,  бях малко ядосана на фирмата, тъй като създадохме неудобство на гражданите в сезона на пътуването. В действителност, те са си свършила добре работата, с изключение на сроковете. Сега ние им създаваме неудобство с парите”, каза Комитова. Тя обясни, че този договор е по същият начин, като с другите за свръхдоговаряне, без да има осигурено финансиране.

„Трябва актуализация на бюджета, не знам как ще стане тя, но няма друг вариант да се разплатим на фирмите. При бюджет от 380 млн. лева се е дало работа за 1,5 млрд. лева през дъщерните дружества на държавната фирма. Трябва да питате бившите шефове на фирмата, АПИ и ръководителите на МРРБ как са мислили да се справят с този проблем. Въпросите са и юридически – колко е състоятелно да даваме пари по тези договори, като ще се допитаме и до прокуратурата”, каза регионалният министър.

По въпросния договор на "Автомагистрали-Черно море"  той е 59 млн. лева с други 8 фирми подизпълнители. Сумата до 2019-а досега е нараснала на 368 млн. лева, като договорът е за 5 години. Само на фирмата, която се готви да протестира са усвоили 65 млн. лева .

От ръководството заявиха, че търсят законови начин как да платят на всички фирми.

Днес се очаква   служителите на частната фирма "Автомагистрали-Черно море" да блокират 4 участъка "Хемус" при Белокопитово, "Тракия" на 165-ти километър, пътя "Русе – Варна" и булевард "Дондуков" пред Министерския съвет.

Причината са неизплатени около 37 милиона лева за ремонта на магистрала "Тракия", а за последния  месец заплати не са получили близо 800 служители.