Обсъжда се идеята децата да бъдат тествани на входа на училищата, за да се върнат в клас Служебният кабинет не е пренебрегнал коронакризата, но нямаше възможност за провеждането на ефективна ваксинационна кампания. Това обясни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

"В последния парламент имаше актуализация на бюджета и в тази актуализация имаше предложение за едни милиони от Александър Симидчиев, които да отидат за кампания, но парламентът не ги прие. Самият факт, че се намираме в условия на служебни правителства, беше част от проблема как стигаме дотук. Имаме много голяма смъртност и много ниски нива на ваксиниране. Въпросът е колко публична може да бъде ваксинационната кампания, когато не е финансово осигурена", коментира Кутев.

Според него българинът е скептик относно ваксините, но единственият друг вариант за ограничаване на заразата е изолацията.

"Тя може да стане чрез локдаун, какъвто България правеше миналата година. Затваряха градинките, на Витоша не можеше да се ходи. Другият вариант е зеленият сертификат. Това е лекият вариант", обясни той.

По думите му правителството е направило всичко възможно да не се затваря страната и да не се стигне до локдаун.

"Много по-лесно щеше да е за президента Радев да си води кампанията и да не се занимава със заразата. Никой от нас не е бягал от отговорност. Опитваме се в едно сложно общество да поемем отговорност, включително президентът и министърът на здравеопазването, на когото всеки ден му искат оставката", добави Кутев.

Той определи коментарите на партиите по темата като популизъм преди избори и обясни, че "служебният кабинет не участва на изборите". Той потвърди намеренията на правителството децата в най-скоро време да бъдат върнати обратно в присъствена форма на обучение. Имало идеи да бъдат тествани рано сутрин пред входа на училищата.

"Здравният министър неколкократно обясни, че не би допуснал да се бърка по носовете на децата, в носовете и устите, защото това ще ги травмира. Доколкото знам, има възможност да се направи с близалки или друг подобен начин", каза още Кутев. "Образованието е изключително важно, всичко трябва да направим те да се върнат на училище, но трябва да се запазят човешки животи, защото всяко едно от тези деца има майки, бащи, баби и дядовци", добави говорителят на служебния кабинет.

Той самият се е ваксинирал още през март, но не от притеснения за собственото си здраве, а като обществено отговорна постъпка. "Аз не го направих за себе си. Спортувам, считам се за здрав човек. Аз го направих заради другите. Това е отговорността. Ваксинирах се с мисълта, че правя нещо не за себе си, а за обществото", обясни той. Кутев обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в лъжа и всяване на смут в обществото заради твърденията, че се поставят ваксини на "Пфайзер" с изтекъл срок на годност.

Обясни, че ваксините са с удължен срок на годност от ЕС, а здравното министерство вече даде становище по темата.