Ваксинацията срещу COVID да е задължителна за работещите в здравни заведения и социални домове. Това поиска отново главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за БНТ.

Той бе направил такова искане и при разгарянето на есенната вълна от заразени с делта варианта докато управляваше служебното правителство, но не бе послушан.

"Не съм се отказал от това си искане", подчерта Кунчев в интервю за БНТ.

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари, прогнозира още здравният инспектор. Омикрон вероятно ще измести и сезонния грип. И въпреки че учениците се тестват за вируса веднъж седмично, е възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца.

"Много е вероятно да се случи това, което става при ежегодните грипни епидемии. Да засегне 25-30% от децата, което независимо дали ние ще спрем учебния процес или не, той си се проваля от само себе си", коментира доц. Кунчев.

До затягането на мерките можело да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко. Възможно е обаче, според Кунчев, налагане на мерки на локално ниво в областите с висока заболеваемост.

"В тези области е възможно да бъдат ограничени плановият прием и операции, ако има недостиг на легла в болниците", каза още доц. Кунчев.