"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари". Това съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък", допълни Балтаков.

"Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", сподели директорът.

Андон Балтаков - генерален директор и председател на УС на Българското национално радио:

По образование икономист от Университета за национално и световно стопанство, Андон Балтаков стартира кариерата си като журналист в софийското радио "Витоша" през 1994 г. Година по-късно става част от екипа на програма "Хоризонт" - в началото като преводач-новинар в Прослушвателната служба на програмата, а по-късно е редактор и водещ на сутрешните новини на Българското национално радио. През 2000 г. емигрира в Съединените щати, където получава магистърска степен по бизнес админстрация от университета "Йейл".

Започва управленската си кариера в отдела по стратегическо планиране на агенция Асошиейтед прес, където е заместник директор. Работил е в Си Ен Ен като старши директор по бизнес операции и видео продукти. По-късно е вицепрезидент, отговарящ за новинарския бизнес на информационния агрегатор ПроКуест, и главен оперативен директор на социалната агенция "Сторифул", част от компанията на Рупърт Мърдок "Нюз Корп". През последните години е консултирал управителните екипи на информационни гиганти като "Ройтерс" в областта на новите технологии и пазарно развитие.

Женен. С две деца.