Търсим нулевия пациент в Габрово. В момент сме изпратили 60 проби от болницата и смятаме, че сме обхванали всички контактни лица на двете жени. Аз мисля, тези изследвания като излязат ще може да получим сигнал накъде да вървим в посока търсене на нулевия пациент. Това каза тази вечер след посещение в областната болница министър Кирил Ананиев, предаде "24 часа".

Според него тестовете за коронавирус засега стигат. От тези 60 проби, около 10 са близки на възрастната жена и на сестрата, останалите са на самия персонал, които са били контактни вътре в самата болница.

"Медицинската сестра е в добро състояние, няма оплаквания. Последните изследвания и снимки на възрастната жена, която е на 75 г. показват подобряване на състоянието. Разбира се, продължават да ги наблюдават, но нещата които вървят на подобряване. В инфекциозното отделение имат 10 легла, от които 7 са заети. Създадена е необходимата организация в болницата за разкриване на още легла, дори и да има увеличаване на броя на заболелите", каза министърът.

Той пристигна не само да провери организацията, но и да помогне министерството и държавата при осигуряване на допълнителни хигиенни средства, като маски, гащеризони и т.н.," Те ще стигнат за поне десетина дена, дотогава ще дойде доставката от Турция, така че болниците в Габрово и Плевен ще бъдат приоритетни и на тях първо ще предвидим необходимите материали", допълни министърът.

В рамките на тези легла, които има болницата и на заболелите в момента няма проблем с обслужването на пациентите.Дори и да станат от 7 на 17 настанените в инфекциозно, болницата е създала организация и с този персонал да може да се справи. Ако има увеличение има два варианта, обясни Ананиев - да се пренасочи специализиран персонал от болницата, за овладяване на кризата, кризата, или да бъдат командировани медици от други държавни болници в региона.