Двете наложени от прокуратурата забрани на Джок Полфрийман да напуска България са невалидни, в момента той е държан незаконно в страната ни. Това заяви пред TrafficNews адвокат Калин Ангелов, който защитава освободения предсрочно от затвора австралиец. По думите на юриста още на 23 септември от австралийското посолство са издали нов паспорт на Полфрийман, с който той има законово право да замине за родината си. 

Въпреки това родните власти твърдят, че все още Джок няма нужните лични документи, а съдбата му ще се реши от насроченото за 7 октомври във Върховния касационен съд дело за неговото предсрочно освобождаване. Откакто напусна Софийския затвор, Полфрийман се намира в бежанския център в Бусманци, . 

"Не се чувства добре. Вие ако се намирахте там и знаехте, че ви държат незаконно, само и само за да изчакате делото на ВКС как щяхте да се чувствате?". Така адвокат Ангелов коментира пред TrafficNews въпроса как се чувства Джок в общежитието, където са настанени мигранти.  

Защитникът на Полфрийман обясни, че единственото, което може да прави, е да пуска жалби. Такива са изпратени до няколко съдилища в страната ни, но до момента няма резултат. 

"Когато някой е освободен предсрочно, заедно с това решение отпада и забраната му да напуска страната. Да, може да се издаде нова забрана, но такава няма или поне ние не сме уведомени, което би било незконно", обясни Ангелов. 

Тезата му на практика беше потвърдена и от Софийски градски съд (СГС), който днес остави без разглеждане молбата на адвоката да се отмени първата забрана на Полфрийман за напускане на страната, наложена му още в качеството на обвиняем в досъдебното  производство.

В разпореждане председателят на съдебния състав приема, че с факта на влизане на присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение.

Припомняме, че на 19 септември Апелативният софийски съд реши да освободи 8 години по-рано Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на сина на бившия депутат Христо Монов - Андрей, както и за опита за убийство на Антон Захариев. 

Веднага след като излезе от затвора обаче Джок беше качен в кола на дирекция "Миграция" и откаран в Бусманци, където да изчака издаването на документи, тъй като давността на паспорта му беше изтекла.

"Аз мисля, че въпросите съм към властимащите, а не към мен. Това е незаконно, те знаят, че клиентът ми има документи и е свободен да напусне страната. Сега обаче чакаме делото", обясни Ангелов. 

Делото пред ВКС, в което магистратите трябва да решат дали Полфрийман да бъде върнат в затвора и да излежи цялата си присъда беше насрочено за 23 октомври. Вчера обаче заради големия обществен интерес датата беше сменена и се очаква заседанието да е в идния понеделник.

Видео показва, че Полфрийман може да е убил при самозащитаКлипът с кадри от нощта на убийството е направен от поддръжници на австралиеца