8 години и 6 месеца затвор получи машинистът Христо Тиляшев за тежкия тежкия жп инцидент на гара Калояновец преди 2 години. Присъдата бе произнесена от Старозагорския окръжен съд, предаде БГНЕС.

Съдът гледа днес делото при закрити врата, предаде кореспондентът на bTV от региона.

Мярката за неотклонение на машиниста от парична гаранция 2000 лева бе променена в задържане под стража с цел да не бъде предизвикан друг такъв инцидент, дори и по непредпазливост, тъй като подсъдимият и до ден днешен е изпълнявал професията си. Мярката може да бъде обжалвана в 7-днвен срок, а присъдата в 15-дневен.

Машинистът е осъден да плати и близо 1,5 млн. лева обезщетения и разноски по делото.

Тежката влакова катастрофа на гара Калояновец се случи на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак София-Варна дерайлира, загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени, като петима от тях останаха в старозагорската болница за лечение. В композицията пътуваха около 160 пътници. Обвиняем е помощник-машинистът Христо Тиляшев.

Защитникът на машиниста Хари Харалампиев поиска оправдателна присъда, защото клиентът му не е виновен. Тиляшев каза пред bTV, че животът му е разбит след катастрофата, но не се чувства виновен.

По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др. Големият спор е дали причина за катастрофата е техническа или човешка грешка.

Още новини четете ТУК

TNS.bg